Oorlogsmonument ontworpen door Frans Van Dijck en Jules Weyns

Oorlogsmonumenten

Het oorlogsmonument is beschermd als monument.

Het oorlogsmonument is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Het monument van 1920 is een harmonisch en evenwichtig opgebouwd geheel van een traditioneel Heilig Hartbeeld op een pijler met aansluitend een bronzen beeldengroep met klassieke elementen: een soldaat met vaandel, kinderen met palmtak en bloemen en een medaillon van het koningspaar. De ontwerpers zijn architect Frans Van Dijk en beeldhouwer Jules Weyns, kunstenaars die prominent aanwezig zijn in het Antwerpse straatbeeld, onder meer in de wijk Zurenborg.

sociaal-culturele waarde

Het monument werd opgericht op een prominente plaats in het centrum van de gemeente en genereert een belangrijke sociaal-culturele waarde als uiting van de behoefte om een collectief trauma te materialiseren en hulde te brengen aan diegenen die gevallen zijn voor het vaderland.

Oorlogsmonument ontworpen door Frans Van Dijk en Jules Weyns

Sint-Bavoplein (Boechout)
Oorlogsmonument van 1920 naar ontwerp van Frans Van Dijk en Jules Weyns, gelegen ten zuiden van de Kerk.