Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hof Sompeken met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Hof Sompeken of Withof met omgeving

Beschrijving

Het Hof Sompeken of Withof is beschermd als dorpsgezicht. De bescherming omvat de dubbele omwalling en de binnen de omwalling gelegen hoevegebouwen.

Waarden

Hof Sompeken of Withof: dubbele omwalling en de binnen de omwalling gelegen hoevegebouwen zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, volkskundige waarde

Sterk verbouwde hoeve met oude kern uit de 15de eeuw met losstaande bestanddelen opgericht binnen een dubbele omwalling, voorzien van een toegangspoort. Vooral markant omwille van zijn ligging in een open landbouwgebied.

Hof Sompeken

Oelegemsteenweg 10-14 (Wommelgem)
L-vormige hoeve, gelegen binnen een dubbele omwalling, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 15de eeuw. Tussen de twee omwallingen bevinden zich nog twee hoeves.