Hakhoutstoven van eik, beuk en berk

Levend houtig erfgoed

Beschrijving

De bescherming omvat de hakhoutstoven van zomereik (Quercus robur), beuk (Fagus) en berk (Betula) op de Beerzelberg te Beerzel (Putte) als monument.

Waarden

De hakhoutstoven van eik, beuk en berk op de Beerzelberg zijn beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

in casu cultuurhistorische waarde: Hoewel de praktijk van het vergaren van geriefhout en brandhout op de Beerzelberg al decennia is gestopt, getuigen de omvangrijke en talrijke hakhoutstoven van een zeer oude beheersvorm met als voorname functie het vergaren van brand-, ambachts- en geriefhout. Het aldus ontstane hakhoutbos vormt samen met de open heidevegetatie een aantrekkelijk natuur- en wandelgebied.

artistieke waarde

in casu esthetische waarde: De Beerzelberg, als hoogste punt van de provincie Antwerpen, toornt als beboste getuigenheuvel boven de omgeving uit en is daardoor sterk beeldbepalend. De talrijke hakhoutstoven van zomereik, gewone beuk en ruwe berk zijn ontstaan door een specifieke beheersvorm en daardoor zeer grillige vorm.

wetenschappelijke waarde

in casu natuurwetenschappelijke waarde: De hakhoutstoven op de Beerzelberg hebben een aanzienlijke omvang en hebben een hoge ouderdom. De kans dat het om autochtoon genetisch materiaal gaat is vrijwel zeker.

Hakhoutstoven van eik, beuk en berk op Beerzelberg

Bergstraatje, Borgstraat, Diepestraat, Hallaardreef (Putte)
De Beerzelberg is een getuigenheuvel bebost met hakhoutstoven van zomereik, beuk, en berk. Het samen voorkomen van zomereikenhakhoutstoven en beukenhakhoutstoven van een aanzienlijke omvang, aantal en leeftijd is vrij zeldzaam in Vlaanderen.