Oorlogsgedenkteken

Oorlogsmonumenten

Beschrijving

Het oorlogsgedenkteken ter nagedachtenis aan de oorlogsfeiten en -slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog te Diest, is beschermd als monument.

Het oorlogsgedenkteken is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Opgericht ter nagedachtenis aan de oorlogsfeiten en -slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, is dit gedenkteken onlosmakelijk verbonden met de plaatselijke en de Belgische politieke geschiedenis, en bezit het aldus een belangrijke historische en documentaire waarde.

artistieke waarde

In Euvillesteen en brons uitgewerkt oorlogsgedenkteken dat door architect Pol Berger (1884-1954) en beeldhouwer Jules Bernaerts (1882-1957) in 1920 ontworpen en vervaardigd werd, gevormd door een monumentale gedenksteen met vermelding van gesneuvelden en burgerslachtoffers op een bronzen plaat, de stèle geflankeerd door een zittende vrouw, allegorisch voor de zegevierende stad Diest in een klassieke vormentaal in brons uitgewerkt, en een gedrapeerd vaandel als symbool voor vaderland en opoffering. Door zijn ligging op het middenplantsoen van het Verstappenplein, heeft het monument bovendien een belangrijke beeldwaarde.

Oorlogsgedenkteken

Henri Verstappenplein (Diest)
Uit Euvillesteen gekapt oorlogsgedenkteken. Architect Pol Berger en beeldhouwer Jules Bernaerts werden aangesteld voor het ontwerp en de uitvoering van het gedenkteken. De plechtige inhuldiging gebeurde op 28 november 1920.