Omheiningsmuur Prinsenhofkasteel

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Van het groots opgevatte grafelijke kasteel bleef in het stadsbeeld slechts één poort, bekend als de Donkere Poort, herkenbaar bewaard. Boven het huidige loopniveau bleef de omheiningsmuur van het Prinsenhof bewaard over een hoogte van meer dan 4.60 m. Om de 6 m wordt de muur ondersteund door steunberen met ingewerkt metselverband. In essentie is de omheiningsmuur een bakstenen constructie maar in het opgaande parement van de steunberen is ook witte kalkzandsteen verwerkt. Het onderzoek op die plaats wees tevens uit dat de omheiningsmuur van het Prinsenhof daar niet door een gracht was omringd. Het laag gelegen moerasgebied is in de loop der tijden voor diverse functies benut, onder meer als weiland en voor tuinbouw. Bij het tot stand komen van het fabriekscomplex vanaf 1848 werd het terrein opgehoogd en trok men de vroegere Prinsenhofomwalling hoger op. Bij de bewaarde delen gaat h

Burgstraat 46, Prinsenhof, Sanderswal (Gent)
Van de omheiningsmuur van de grafelijke en vorstelijke residentie Prinsenhof, in oorsprong met een middeleeuwse opperhof- en neerhof configuratie, zijn nog restanten bewaard, zowel van het noordelijk deel in het verlengde van de Donkere Poort en van het westelijk en zuidelijk deel in de kloostertuin van de ongeschoeide karmelieten. Aan Prinsenhof is ook een omheiningsmuur bewaard, die één van de binnenmuren van het Prinsenhof flankeerde.

Wordt opgevolgd door