Beschermd monument

Den Gruenen Schilt

Beschermd monument van 17-07-1981 tot heden

ID: 5558   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/5558

Besluiten

Geografisch pakket Antwerpen
definitieve beschermingsbesluiten: 17-07-1981  ID: 1655

Beschrijving

Woning Den Gruenen Schilt is beschermd als monument.

In het beschermingsdossier wordt de historische en artistieke waarde van het huis als volgt gemotiveerd: "Overblijfsel van de 16de-eeuwse bebouwing langs de historische belangrijke uitvalsweg richting Mechelen, waar tot in de 15de eeuw de wekelijkse graanmarkten werden gehouden (confer de nabijheid van de brouwerijen in de Kannenstraat). Fraai straatbeeld door de afwisseling van top- en lijstgevels en door de diversiteit van bouwstijlen uit de 16de, 17de en 19de eeuw. 'De Groenen Scilt' klimt op tot in de tweede helft van de 16de eeuw; de ordonnantie van de bovenverdieping en van de trapgevel bleef bewaard. Grote trapgevel van drie geledingen met overhoekse topstukken, tweede geleding met een typisch Antwerps drielicht. Representatief voorbeeld van een 16de-eeuwse gotische woonhuisgevel te Antwerpen."

  • Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000535, Oude Koornmarkt 42: huis De Groenen Scilt (F. Brenders, 1981)


Waarden

Het huis genaamd De Groenen Scilt is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

-

artistieke waarde

-


Aanduiding van

Is de bescherming van

Den Gruenen Schilt

Oude Koornmarkt 42 (Antwerpen)
Traditioneel diephuis met trapgevel van vier travee├źn en drie bouwlagen onder een zadeldak, uit de tweede helft van de 16de eeuw.