Kasteel Montens: kasteelgebouw en oranjerie

Gemeente Zandhoven
Locatie Kasteelstraat 1 (Zandhoven)
Alternatieve naam Hof van Massenhoven

Kasteeldomein Montens

Kasteelstraat 1, Zandhoven (Antwerpen)

Het huidig uitzicht van het kasteel gaat voornamelijk terug tot de 18de eeuw. Het kasteeldomein omvat naast het kasteel een park met vijver, prachtige dreven, akkers en weilanden. Het kasteel beschikt nog over een gedeeltelijke slotgracht.

Van het kasteel Montens zijn het kasteelgebouw en de oranjerie beschermd als monument.

Het beschermingsbesluit motiveert de bescherming als volgt: "als 18de-eeuws classicistisch kasteel, aangepast in de 19de eeuw met gaaf bewaarde oranjerie uit de 18de eeuw, eveneens in classicistische stijl."

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000782, Kasteelstraat 1 : Kasteel Montens (KENNES H., 1993)

Waarden

Kasteel Montens met kasteelgebouw en oranjerie is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: