Elektrische kraan 371 JA

Beschermd monument van tot (opheffing)

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

De elektrische kraan nummer 371 JA met inbegrip van de uitrusting en de sporen waarop de kraan reed was beschermd.

De kraan werd met inbegrip van de volledige uitrusting in 2018 verplaatst naar de Rijnkaai in Antwerpen. De kraan werd op haar nieuwe locatie op 24 augustus 2023 voorlopig en op 4 december 2023 definitief beschermd als monument. De bescherming als monument van de kraan op de locatie kaai 205 langs de Wijnweg werd op 4 december 2023 opgeheven.

Waarden

De elektrische kraan nr. 371 JA met inbegrip van de volledige uitrusting alsook de sporen op de kade was beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als enig nog resterend en goed bewaard exemplaar van twintig op sporen op de havenkaden rijdende elektrische stukgoedkranen uit 1958-1959, uitzonderlijk gebouwd door een Duitse firma (Fr. Kocks) in een periode waarin de meeste kranen Boomse kranen waren. Karakteristiek aan deze kraan is dat de topbeweging aan de buitenzijde via een tand/heugel wordt aangedreven. Het betreft tevens een materiële illustratie van de wijze waarop de haveninfrastructuur in de Antwerpse haven vanaf 1909 steeds méér met behulp van elektriciteit als drijfkracht functioneerde alsook van de aankoop van steeds zwaardere havenkranen.

Rijnkaai (Antwerpen)
Enig nog resterend en goed bewaard exemplaar van twintig op sporen op de havenkaden rijdende elektrische stukgoedkranen uit 1958-59, uitzonderlijk gebouwd door een Duitse firma in een periode waarin de meeste kranen Boomse kranen waren.