Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kasteel Montens met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Hoeven, kastelen, woonhuizen, gemeentehuis, vredegerecht en hun omgeving

Het beschermingsbesluit motiveert de bescherming als volgt: "als omwald kasteeldomein dat opklimt tot de middeleeuwen en gelegen is in een prachtig natuurkader."

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000782, Kasteelstraat 1 : Kasteel Montens (KENNES H., 1993)

Waarden

De onmiddellijke omgeving met omwalling, omheining, toegangspoort en bijgebouwen van kasteel Montens is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Kasteeldomein Montens

Kasteelstraat 1 (Zandhoven)
Het huidig uitzicht van het kasteel gaat voornamelijk terug tot de 18de eeuw. Het kasteeldomein omvat naast het kasteel een park met vijver, prachtige dreven, akkers en weilanden. Het kasteel beschikt nog over een gedeeltelijke slotgracht.