Elektrische kraan 347 IA

Beschermd monument van tot (opheffing)

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

De elektrische kraan 347 IA met uitrusting en de sporen waarop de kraan reed was beschermd als monument.

De kraan werd met inbegrip van de volledige uitrusting in 2019 verplaatst naar de Rijnkaai in Antwerpen. De kraan werd op haar nieuwe locatie op 4 december 2023 beschermd als monument. De bescherming als monument van de kraan op de locatie Vosseschijnstraat werd op 4 december 2023 opgeheven.

Waarden

De elektrische kraan nr. 347 IA met inbegrip van de volledige uitrusting alsook de sporen op de kade was beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als enig resterend en goed voorbeeld van een op sporen op de havenkaden rijdende elektrische kraan uit 1953-1954, uitgerust met een topbeweging met tegengewicht, gebouwd door een van de belangrijke Belgische constructeurs. Het betreft tevens een materiële illustratie van de wijze waarop de haveninfrastructuur in de Antwerpse haven vanaf 1909 steeds méér met behulp van elektriciteit als drijfkracht functioneerde alsook van de aankoop van steeds zwaardere havenkranen.

Rijnkaai (Antwerpen)
Enig nog resterend en goed voorbeeld van een op sporen op de havenkaden rijdende elektrische kraan uit 1953-54, uitgerust met een topbeweging met tegengewicht, gebouwd door één van de belangrijke Belgische constructeurs.