Beurs Diamanthandel

Beurs voor Diamanthandel

Waarden

De Beurs voor Diamanthandel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Gebouw ontworpen door de architecten J. Van Buerden, J. Van Hoenacker en J. Smolderen - in hun tijd vooraanstaande Antwerpse architecten - die, gebruik makend van een sterke monumentale eclectische vormentaal, een gebouw ontwierpen dat uitstraling geeft aan de handelsactiviteit die zich binnen afspeelt. Bijzondere aandacht ging uit naar de 'grote zaal' waar zij harmonische verhoudingen combineerden met noodzakelijke overvloedige lichtinval.

historische waarde

Gebouw opgericht in de periode 1912-1921 als centrum voor de Antwerpse diamantnijverheid en als eerste grootschalig gebouw waarin deze activiteit op een georganiseerde manier kon gecentraliseerd worden. De Antwerpse diamantnijverheid was in deze periode de belangrijkste ter wereld.

Pelikaanstraat 76-78 (Antwerpen)
Imposant eclectisch gebouw dat ontworpen werd in 1912 door J.R. Vanhoenacker en John Van Beurden, door de Eerste Wereldoorlog werd het pand pas in 1921 afgewerkt en officieel geopend.