Beurs Diamanthandel

Beschermd monument van 21-12-2001 tot heden

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Pelikaanstraat
Locatie Pelikaanstraat 78 (Antwerpen)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/11002/186.1
  • OA003047

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Beurs voor Diamanthandel

Pelikaanstraat 76-78, Antwerpen (Antwerpen)

Imposant eclectisch gebouw dat ontworpen werd in 1912 door J.R. Vanhoenacker en John Van Beurden, door de Eerste Wereldoorlog werd het pand pas in 1921 afgewerkt en officieel geopend.

Beschrijving

Deze bescherming betreft het eclectische gebouw van de Beurs voor Diamanthandel.

Waarden

De Beurs voor Diamanthandel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Gebouw ontworpen door de architecten J. Van Buerden, J. Van Hoenacker en J. Smolderen - in hun tijd vooraanstaande Antwerpse architecten - die, gebruik makend van een sterke monumentale eclectische vormentaal, een gebouw ontwierpen dat uitstraling geeft aan de handelsactiviteit die zich binnen afspeelt. Bijzondere aandacht ging uit naar de 'grote zaal' waar zij harmonische verhoudingen combineerden met noodzakelijke overvloedige lichtinval.

historische waarde

Gebouw opgericht in de periode 1912-1921 als centrum voor de Antwerpse diamantnijverheid en als eerste grootschalig gebouw waarin deze activiteit op een georganiseerde manier kon gecentraliseerd worden. De Antwerpse diamantnijverheid was in deze periode de belangrijkste ter wereld.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.