Gemeentehuis Oud-Turnhout: oude delen

Gemeentehuis van Oud-Turnhout: oude delen

Beschrijving

De oude delen van het gemeentehuis van Oud-Turnhout, ontworpen door J. Taeymans in 1906, zijn beschermd als monument.

Waarden

De oude delen van het voormalig gemeentehuis zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Het gemeentehuis van Oud-Turnhout, gebouwd in 1908 (ontwerp van 20/12/1906) naar ontwerp van J. Taeymans, is in het recent geïnventariseerde kanton Turnhout een monumentaal, rijk uitgewerkte en gaaf bewaard exemplaar in zijn genre. De diverse torenelementen geven het gebouw een opvallend robuust karakter binnen de sobere dorpskern. Als enige aan het dorpsplein gelegen component van een traditionele dorpsstructuur, vervult het gemeentehuis een belangrijke centrumfunctie.

Gemeentehuis van Oud-Turnhout

Dorp 31 (Oud-Turnhout)
Complex geheel opgetrokken in verschillende fasen, oudste gedeelte circa 1906 naar ontwerp van J. Taeymans, in neo-Vlaamserenaissance-stijl.