Pastorie Sint-Bavoparochie met tuin en vijver

Pastorie Sint-Bavoparochie, tuin en vijver

De pastorie met bijhorende tuin en achterin gelegen vijver is beschermd als monument.

Waarden

De pastorie met bijhorende tuin en achterin gelegen vijver is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: De gaaf bewaarde pastorie van de Sint-Bavoparochie te Oud-Turnhout uit 1895 behoort tot een reeks herkenbare pastorieën, ontworpen in een betere neo-architectuur en vertegenwoordigen qua opstand en indeling het ruime, klassiek dubbelhuistype. In de oude dorpstraat, eindigend op de parochiekerk , vormt dit gebouw een belangrijk element .
De eigendom, een diep perceel met grote tuin, doorkruist door de Aabeek en met achterin gelegen vijver bleef - met uitzondering van de voortuin en het rechttrekken van de Aabeek - nagenoeg onveranderd.

Pastorie Sint-Bavoparochie

Kerkstraat 46 (Oud-Turnhout)
De pastorie werd gebouwd in 1895 in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van P.J. Taeymans. Pastorietuin doorsneden door de beek de Aa en met achterin gelegen vijver.