L-vormige hoeve

Beschermd monument van 17-05-1999 tot heden

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Oud-Turnhout
Deelgemeente Oud-Turnhout
Straat Steenweg op Sevendonk
Locatie Steenweg op Sevendonk 28 (Oud-Turnhout)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/13031/105.1
  • OA002897

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Hoeve in L-vorm

Steenweg op Sevendonk 28, Oud-Turnhout (Antwerpen)

Oude kasseiweg leidt naar hoeve bestaande uit woonstalhuis met haakse langsschuur, vrijstaand bakhuisje en karrenhuis, kern tot de 18de eeuw.

Beschrijving

De L-vormige hoeve bestaande uit een woonstalhuis van zeven traveeën en haaks een aanpalende langsschuur van vier traveeën, een vrijstaand bakhuisje en karrenhuis, met kern opklimmend tot de 18de eeuw, schuur en bakhuis van het vierde kwart van de 19de eeuw of eerste kwart van de 20ste eeuw, met moestuin en boomgaard is beschermd als monument.

Waarden

Steenweg op Sevendonk 28 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Meerledige hoeve met verankerde bakstenen bestanddelen, waarvan vooral de ruimtegeleding en constructiewijzen van het driebeukige woonstalhuis op zeer oude Kempense tradities teruggaan; de goed bewaarde structurele elementen, zoals de vrijstaande gebinten in het huis, het laagreikend dak met wolfseind, de stroomlaag, wijzen op een oude, vermoedelijk tot in de achttiende eeuw opklimmende vakwerkbouw; ook de algemene inplanting dateert uit die tijd. De inrichting van kamer (vloer, zoldering), huis (gebinte, haard), moos (met kelder en opkamer) en stal (met houten koestaken, arduinen voederbakken, primitieve zoldering) zijn nog zeer authentiek.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.