Molenromp met maalderij

Mazenzeledries, molenromp met maalderij en molenkouter

De bescherming als monument betreft de molenromp met maalderij van de graanmolen.

Waarden

De molenromp met maalderij, met inbegrip van de maalinrichting met toebehoren en bijgebouwen, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

Als voorbeeld van een windmolen die na een veel voorkomend ongeval (brand) dat daarenboven gebeurde in een periode waarin windmolens aan economisch belang inboetten, in 1912 werd gemechaniseerd, met andere woorden werd voorzien van een motor en van efficiƫntere maal- en transporttoestellen, waarbij de machinekamer werd ondergebracht in een nieuw op waaiervormig grondplan opgerichte bijgebouw dat ook extra opslagplaats verschafte; als voorbeeld van een voormalige windmolen circa 1850 werd opgetrokken op een kouter waar voorheen reeds vier windmolens werden opgericht wat ongetwijfeld verband houdt met de goede windvang ter plaatse.

Molen van Der Straeten

Kouterbaan 17 (Opwijk)
De molen van der Straeten, gebouwd in 1848, is een bewaarde molenromp die teruggaat op een korenmolen, van het type bovenkruier, stenen grondzeiler. Aan de molen paalt een vroeg-20ste-eeuwse bakstenen, waaiervormige aanbouw, in functie van een mechanische maalderij.