Teksten van Molenromp met maalderij

Molenromp met maalderij ()

De bescherming als monument betreft de molenromp met maalderij van de graanmolen.

Vermoedelijk is de huidige graanmolen de vijfde die op de Kouter werd gebouwd. Bouwjaar circa 1850 (de opgegeven data lopen uiteen van 1848 tot 1857). De molen zou in 1912 door brand zijn beschadigd. Kap en gevlucht alsook de luizolder werden weggenomen. De wieken dateerden van 1906 en werden verkocht. In 1862 werd reeds een stoommachine geplaatst die in 1913 door een nieuwe werd vervangen. Eveneens in 1913 werd de maalinstallatie vernieuwd. De bijgebouwen die waaiervormig aan de molenromp werden toegevoegd dateren van 1918.

Bakstenen molenromp, oorspronkelijk van grondzeiler met nog drie zolders (de vierde zolder werd in 1912 verwijderd). Zolder twee en drie vormen nu één ruimte. Plat dak met troggewelf (baksteen + ijzeren I-profielen).
Bijgebouwen: metselwerk (gewitkalkt) + platte pannen breder toegangspoort (rolpoort) en machinekamer.

Binnenin zijn volgende elementen bewaard:

• Maalvloer op gelijkvloers (halve hoogte, op ijzeren poutrel met plankenvloer) met twee koppel maalstenen (frontale opstelling houten meelkuipen met gegalvaniseerde ijzeren wanden), een houten galg; gietijzeren raderwerk verbonden met motor in bijgebouwen d.m.v. riem in houten kast; lichtsysteem met handwielen; houten meelgoten.
  • Motor (bijgebouw) : 'SEM Gand' - asynchroon, type R.V. 63B/4, 3 fasen, 220/230.
  • Aanzet diverse jakobsladders (hout).
  • Cilindermolen 'Louis Bonte - Louvain' met 2 gangen (verticaal) - houten aanvoergedeelte met kijkglas.
  • Zolder 1 : builmolen 'Louise Bonte' (hout).
  • graankuiser - trieur + stofafvoer (wanmolen).