Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Van Dyckhoeven

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Geografisch pakket Boechout

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft twee hoeven met losse bestanddelen, zogenaamd Van Dyckhoeven, de tuin aan de straatzijde en de agrarische omgeving gelegen ten noorden van de hoeven.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van de Van Dijckhoeven als volgt werd gemotiveerd: twee hoeven met losstaande bestanddelen met 19de-eeuws uitzicht, doch enkele bouwnaden bij nummer 89 en het volume van nummer 91 laten een 18de-eeuwse kern vermoeden. Het is een vrij gaaf bewaard geheel dat door zijn ligging (twee hoeven op hetzelfde domein) en voornamelijk door de opbouw van het woonhuis met aansluitende stal van nummer 91 uniek is voor de streek.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000789, Van Dijckhoeven, advies KCML (1993).

Waarden

De zogenaamde Van Dijckhoeven zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

volkskundige waarde

Is de omvattende bescherming van

Van Dyckhoeve

Hellestraat 89 (Boechout)
Hoeve met losstaande bestanddelen bestaande uit drie gelijklopende gebouwen met namelijk woonstalhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw en met oudere kern.

Van Dyckhoeve

Hellestraat 91 (Boechout)
Hoeve met losstaande bestanddelen bestaande uit woonstalhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw verbouwd, in de 19de eeuw, dwarsschuur en wagenhuis aan noordzijde uit het vierde kwart van de 19de of het eerste kwart van de 20ste eeuw.