Neoclassicistisch herenhuis

Beschermd monument van 13-04-2004 tot heden

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Herentals
Deelgemeente Herentals
Straat Hikstraat
Locatie Hikstraat 26 (Herentals)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/13011/125.1
  • OA003223

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Neoclassicistisch herenhuis

Hikstraat 26, Herentals (Antwerpen)

Alleenstaand, neoclassicistisch huis uit 1880, met bepleisterde en beschilderde lijstgevel, naar ontwerp van architect Cox.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het herenhuis is beschermd met inbegrip van de tuin, het ijzeren tuinhekken en de toegangspoorten.

Waarden

Het herenhuis met inbegrip van tuin, ijzeren tuinhekken en toegangspoorten is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Imposant herenhuis in neoclassicistische stijl, voltooid in 1879 naar ontwerp van architect Cox als fraai, gaaf bewaard en representatief voorbeeld van laat-19de-eeuwse burgerlijke architectuur in de voor de bouwperiode karakteristieke neostijl, gekenmerkt door een doorgedreven symmetrie in grondplan en gevelopstand en typerende gevelornamenten.
Het intact bewaard en fraai smeedijzeren hekwerk maakt intrinsiek deel uit van de vrijstaande woning, die sterk beeldbepalend is in de Hikstraat.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.