Gemeentelijke jongensschool

Gebouwen in Grobbendonk en Herentals

Beschrijving

De gemeentelijke jongensschool bestaande uit een U-vormig geheel met hoofdvleugel aan de straat, twee haakse klassenvleugels en overdekte galerij is beschermd.

Waarden

De gemeentelijke jongensschool is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Gemeentelijke jongensschool als materiƫle getuige van de zogenaamde "schoolwet" van 23 september 1842, de eerste organieke wet op het lager onderwijs en de financiering voorzien bij wet van 14 augustus 1873.
Fraai uitgewerkt en vrij gaaf bewaard schoolcomplex van 1882, naar een ontwerp van provinciale bouwmeester P.J. Taeymans. De oorspronkelijk U-vormig plattegrond met twee klassenvleugels haaks op de hoofdvleugel werd bewaard. De hoofdvleugel aan de straat is traditioneel opgevat wat betreft planschema en opstand en wordt gekarakteriseerd door de witstenen gevelornamenten en de Brugse travee in een uitgesproken eclectische stijl, kenmerkend voor de bouwperiode en het oeuvre van de architect. Aan de speelkoer bleef de typerende overdekte galerij behouden. In de inkomhal werd de authentieke interieurafwerking in neoclassicistische stijl bewaard.

Hikstraat 28 (Herentals)
De gemeentelijke jongensschool werd in 1882 opgericht naar ontwerp van P.J. Taeymans en is sinds 1970 in gebruik als stedelijke muziekacademie.