Kruisberg

Gebouwen in Grobbendonk en Herentals

De Kruisberg, een ensemble van kapellen, is beschermd.

Waarden

Het ensemble van kapelletjes, alias de Kruisberg is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, volkskundige waarde

Volksreligieuze cultusplaats, die haar oorsprong vindt in een kruisweg, opgericht in 1460-1461 naar aanleiding van de terugkeer van een pelgrimstocht naar Jeruzalem.
Twee reeksen van pijlerkapellen tussen grotere bedehuisjes, ingeplant op de zogenaamde Kruisberg, die elk vanop één zijde van de heuvel een afzonderlijk gebedsformulier volgen.
Het ensemble dateert grotendeels uit de 19de eeuw doch gaat terug op oudere kapellenreeksen waaronder vermoedelijk de oudste kruisweg in onze contreien.

Kruisweg

Heistraat (Herentals)
Kruisweg van veertien staties en zeven kapellen van Onze-Lieve-Vrouw-van-Zeven-Weeën. Vermoedelijk oudste kruisweg van het land opklimmend tot 1460-1461.