Hotel de Vinck

Geografisch pakket Antwerpen

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde van het pand als volgt werd gemotiveerd: classicistisch gebouw uit het laatste kwart van de 18de eeuw. Evenwichtig opgebouwde straatgevel met uitgewerkt risaliet.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000701, Antwerpen 5de fase, advies KCML (1987).

Sint-Jacobsmarkt 15 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Is de omvattende bescherming van

Hotel de Vinck

Sint-Jacobsmarkt 15 (Antwerpen)
Herenhuis in classicistische stijl uit begin jaren 1780, opgetrokken in opdracht van Jean-François Joseph de Vinck, heer van Wuustwezel en Westdoorn, en in 1802 uitgebreid door meester-metser Pierre Jean Coreblom. Het betrof de verbouwing van een in kern veel ouder complex. Sinds 1832 tehuis voor wezen en penitenten van juffrouw Van Celst met een kapel uit 1847-1852, de latere handelsschool Instituut Van Celst.

Hotel Van Celst

Sint-Jacobsmarkt 17 (Antwerpen)
Neoclassicistisch herenhuis naar een ontwerp door de architect Heliodore Leclef uit 1854. Opdrachtgever was de weduwe Helena Van Celst-Kums (Antwerpen, 1779-Antwerpen, 1864), die in 1829 het aanpalende hotel de Vinck had verworven.