Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Oude Stationstraat nr. 144. Neoclassicistisch herenhuis gelegen ten noorden van de overweg aan de spoorlijn Gent - De Panne, gebouwd in 1897 bij de katoenweverij Maes, deels herbouwd na schade tijdens zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog en thans in gebruik als kantoorgebouw. Historiek. In 1897 bouwt Henri Maes, textielhandelaar en weeffabrikant te Oostrozebeke, een nieuwe "stoomwe

Oude Stationstraat 144 (Tielt)
Neoclassicistisch herenhuis gelegen ten noorden van de overweg aan de spoorlijn Gent - De Panne, gebouwd in 1897 bij de katoenweverij Maes, deels herbouwd na schade tijdens zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog en heden in gebruik als kantoorgebouw. Half vrijstaand herenhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Vijfde en zesde travee gemarkeerd door afgeronde gestileerde ijzeren balkonleuning met uitkragende houders; deurvenster links. Derde travee als brede toegangstravee met vernieuwde rechthoekige bovenerker. Vleugeldeur met kleine roedeverdeling in bovenlicht. IJzeren voetschraper. Aan de oostzijde, langs de Klijtenstraat, hoge bakstenen tuinmuur met muurvakken onder aflijnende fries en penanten oplopend in lage pijlers; afdekking door pannen. Aan noord- en noordoostzijde, deels herbouwde bedrijfsgebouwen.