Herenhuis

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van 14-09-2009 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Sint-Baafsplein
Locatie Sint-Baafsplein 10 (Gent)
Alternatieve naam Hotel Van Branteghem, Hotel D'Elhougne, Hotel De Cock

Administratieve gegevens

Andere nummers

Is de (gedeeltelijke) vaststelling van

Hotel Haemelinck

Sint-Baafsplein 10, Gent (Oost-Vlaanderen)

Enkelhuis van negen traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien), uit 1739. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel wet de structuur betreft aansluitend bij Lodewijk XIV-stijl: evenwichtig opgebouwde gevel waarvan de middenpartij van drie traveeën hoger opgetrokken is en voorzien van een klokvormige bekroning met gebogen fronton en oculus waarin Junoborstbeeld op een voetstuk geplaatst werd, midden rijkelijk versierde stucornamenten.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Nr. 10. Voormalig z.g. "Hotel Van Branteghem" of "Hotel Hamelinck", genaamd naar de bankier Rochus Hamelinck, die de grote herberg voorheen genaamd "de Tanghe" en van XVI af vermeld als het "Roosencranscken", afkocht van de schuldeisers van weduwe Van Branteghem en die in 1739 een bouwaanvraag indiende waarbij het huis omgevormd werd tot een herenwoning. Ook z.g. "Hotel d'Elhougne" naar

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.