Herenhuis

Beschrijving

Nr. 10. Voormalig z.g. "Hotel Van Branteghem" of "Hotel Hamelinck", genaamd naar de bankier Rochus Hamelinck, die de grote herberg voorheen genaamd "de Tanghe" en van XVI af vermeld als het "Roosencranscken", afkocht van de schuldeisers van weduwe Van Branteghem en die in 1739 een bouwaanvraag indiende waarbij het huis omgevormd werd tot een herenwoning. Ook z.g. "Hotel d'Elhougne" naar

Hotel Haemelinck

Sint-Baafsplein 10 (Gent)
Enkelhuis van negen travee├źn en twee bouwlagen onder mansardedak (leien), uit 1739. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel wet de structuur betreft aansluitend bij Lodewijk XIV-stijl: evenwichtig opgebouwde gevel waarvan de middenpartij van drie travee├źn hoger opgetrokken is en voorzien van een klokvormige bekroning met gebogen fronton en oculus waarin Junoborstbeeld op een voetstuk geplaatst werd, midden rijkelijk versierde stucornamenten.