Pastorie Sint-Bavoparochie met vleugel van oude pastorie

Beschermd monument van 13-04-2004 tot heden

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Herentals
Deelgemeente Noorderwijk
Straat Ring
Locatie Ring 9 (Herentals)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/13011/136.1
  • DA002352
  • OA003234

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Pastorie van de Sint-Bavoparochie

Ring 9, Herentals (Antwerpen)

Achterin gelegen pastorie in neogotisch getinte stijl naar ontwerp van P.J. Taeymans van 1904, op kadaster geregistreerd in 1906.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De pastorie van de Sint-Bavoparochie met rechts een haakse aangepaste vleugel van de oude pastorie met vroegere stal en washuis is beschermd.

Waarden

De pastorie en voormalige pastorie is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Pastorie van 1905, aangebouwd aan de vroegere pastorie met oudere, vermoedelijk 18de-eeuwse kern.
Nieuwe pastorie, opgetrokken naar ontwerp van provinciaal bouwmeester P.J. Taeymans van 1904 in een neotraditionele bouwstijl, typerend voor de bouwperiode en voor het oeuvre van de architect. De sober uitgewerkte historische interieurinrichting is grotendeels behouden.
De oude pastorie werd naar aanleiding van de bouw van de nieuwe, getransformeerd tot dienstgebouw en door P.J.Taeymans aan de voorzijde aangepast aan de neotraditionele context. Aan de tuinzijde behield de oude pastorie gevelelementen in traditionele bak- en zandsteenstijl. In het interieur zijn de moerbalkroosteringen, de dakkap en de typische Kempense haard bewaard.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.