Hoeve Ter Houppie

Beschrijving

Historische hoeve z.g. "Ter Houppie", met ten westen voormalig huis van Plaisance, op de mote. Beschermd als monument bij M.B. van 30.0.2004. De hoeve wordt voor het eerst vermeld in het leenen renteboek van 1571.

Hoeve Ter Houppie met landhuis

Oude Ieperseweg 143-145 (Kortrijk)
Historische hoeve Ter Houppie, met ten westen voormalig huis van Plaisance, op de mote gebouwd in het laatste kwart van de 18de eeuw door Carolus Augustinus Denys. De hoeve wordt voor het eerst vermeld in het leen- en renteboek van 1571. De hoeve met losse bestanddelen omvat heden ten westen een boerenwoning van 1903, ten noorden en zuiden stallen van 1860, een bakhuisje en ten oosten een dubbele dwarsschuur met geïncorporeerd wagenhuis. Gaaf bewaarde bakstenen volumes met uitgewerkte windborden. De erfoprit wordt gemarkeerd door bakstenen pijlers en hek. Het 18de-eeuwse lusthuis te westen is een verankerde baksteenbouw van vijf traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, met een witgekalkte lijstgevel.