Tramstation Dilbeek

Beschermd monument van 13-11-1997 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Dilbeek
Deelgemeente Dilbeek
Straat Ninoofsesteenweg
Locatie Ninoofsesteenweg 395 (Dilbeek)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/23016/131.1
  • OB001209

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

NMVB-tramstation

Ninoofsesteenweg 395, Dilbeek (Vlaams-Brabant)

Begin-20ste-eeuws groot tramstation met stelplaats van de Nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen op het grondgebied van Dilbeek langs de lijn Brussel-Schepdaal-Ninove.

Beschrijving

Het tramstation van Dilbeek, inclusief bureau, woning, wachtzaal, magazijn, lampisterie en watertoren, is beschermd als monument.

Waarden

Het tramstation, inclusief bureau, woning, wachtzaal, magazijn, lampisterie en watertoren is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

een goed bewaard voorbeeld van een groot tramstation van de derde generatie (vanaf 1907) , inclusief lampisterie, dat met het oog op de elektrificatie van het buurtspoorwegnet rond Brussel werd ingericht, waarbij de watertoren uiteraard het parallelle gebruik van stoomtractie moest mogelijk maken en waar de architecturale kenmerken van het hoofdgebouw enigszins aansluiten bij de eigentijdse ontwikkelingen op dat gebied terwijl de architecturale kenmerken van de lampisterie/watertoren een traditioneler karakter dragen.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.