Burgerhuizen

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Nr. 113 tot 129. In 1906 verkavelde panden samen met de erachter gelegen straten in het vroegere Meerhem en waarbij o.m. de Hugo van der Goesstraat doorgetrokken werd tot in de St.-Salvatorstraat. Aanvankelijk enkelhuizen met drie bouwl. doch verspringende kroonlijsten en bepleisterde voorgevels met soms lichte Art Nouveau inslag in de afwerking.

Is de omvattende vaststelling van

Sint-Salvatorstraat 119 (Gent)
Samen met nummers 115-117 en 121-127, in 1906 verkavelde panden samen met de erachter gelegen straten in het vroegere Meerhem. Enkelhuis van twee ongelijke traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak.

Sint-Salvatorstraat 121, 121A (Gent)
Samen met nummers 115-119 en 123-127, in 1906 verkavelde panden samen met de erachter gelegen straten in het vroegere Meerhem. Breedhuis van twee traveeën met behouden bepleisterde bovenverdieping boven een storend verbouwde begane grond.

Sint-Salvatorstraat 123 (Gent)
Samen met nummers 115-121 en 125-127, in 1906 verkavelde panden samen met de erachter gelegen straten in het vroegere Meerhem. Een eerder art-nouveaugetint rijhuis met neoclassicistische reminiscenties naar ontwerp van architect Vermeulen van 1909.

Burgerhuis met winkelpui

Sint-Salvatorstraat 115 (Gent)
Samen met nummers 117-127, in 1906 verkavelde panden samen met de erachter gelegen straten in het vroegere Meerhem. Breedhuis met twee traveeën met behouden houten winkelpui op de begane grond.

Sint-Salvatorstraat 117 (Gent)
Samen met nummers 115 en 119-127, in 1906 verkavelde panden samen met de erachter gelegen straten in het vroegere Meerhem. Drie traveeën brede voorgevel met opengewerkte begane grond met oorspronkelijk behouden winkelpui.

Neoclassicistisch burgerhuis

Sint-Salvatorstraat 125 (Gent)
Samen met nummers 115-123 en 127, in 1906 verkavelde panden samen met de erachter gelegen straten in het vroegere Meerhem. Neoclassicistisch breedhuis van drie traveeën. Winkelpui op de begane grond.