Begijnhof

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Sociale woonwijk, tussen 1954 en 1959 gebouwd door de Samenwerkende Maatschappij van Goedkope Woningen voor het Gewest Aalst naar plannen van architect Antoon Blanckaert. Het bestaande begijnhof werd hiervoor grotendeels gesloopt, met uitzondering van de kerk, de kapel, de pastorie en enkele huizen.

Sociale woonwijk Oud Begijnhof

Anna Snelstraat 3-17, Begijnhof 1-52, 53, Pontstraat 50-56, 50B (Aalst)

Is de omvattende vaststelling van

Begijnhofkerk Sint-Catharina

Begijnhof 40A (Aalst)
Gebouwd in 1787-1794 naar ontwerp van Jan De Staercke van Nederbrakel, op het domein van het vroegere Wilhelmieten- of Sterherenklooster, en noordzuid georiënteerd. Zeldzaam voorbeeld van late ancien-régime-kerkbouw in classicistische stijl, opgetrokken uit bakstenen en afbraakmateriaal van de vermelde kloosterkerk

Herenhuis van 1878

Begijnhof 1 (Aalst)
Neotraditioneel gebouw op een cartouche 1878 gedateerd, onder zadeldak. Verankerde lijstgevel van zes traveeën en twee bouwlagen doorbroken door twee trapgevels.

Kapel Sint-Antonius van Padua

Begijnhof (Aalst)
Vierkant neobarok gebouwtje van 1872 met portiek en kleine rechthoekige uitsprong aan de achterzijde, achtkantige koepel met lantaarn; baksteenbouw met natuurstenen afwerking.

Pastorie van het begijnhof

Pontstraat 48 (Aalst)
Voormalige pastorie van het begijnhof; traditioneel gebouw van bak- en zandsteen van 1676 met aanpassingen uit midden 18de eeuw en de 19de en 20ste eeuw.

Twee neotraditionele huizen

Begijnhof 41-42 (Aalst)