Beschermd cultuurhistorisch landschap

Ter Duinen

Ter Duinen

De bescherming als landschap omvat het deelgebied Ter Duinen te Grobbendonk.

Ter Duinen is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

esthetische waarde

Het deels beboste, deels open landduincomplex met grote niveauverschillen heeft een zeer hoge belevingswaarde. Op sommige plaatsen is de aanblik indrukwekkend.

wetenschappelijke waarde

in casu natuurwetenschappelijke waarde: Het nog vrij ongerepte stuifduincomplex met grote niveauverschillen op een kleine oppervlakte heeft een zeer grote geomorfologische waarde; het is een belangwekkend relict van de eens zo talrijke stuifduinen die voorkwamen langsheen de Grote Nete en de Kleine Nete.

Is de omvattende bescherming van

Opgaande eik als kapelboom

Bergen (Grobbendonk)
Aan één van de toegangen van het beschermde stuifduinencomplex ‘Ter Duinen’ in Bouwel staat een mooi opgaande zomereik (Quercus robur), geplant als kapelboom. Aan de stam werd een kapelletje aangebracht, ter verering van Maria.

Konijnenbergen - Ter Duinen

Bergen, Binnenheide, Lierse steenweg, Ter Duinen (Grobbendonk)
Het gebied Konijnenbergen - Ter Duinen omvat een nog vrij ongerept, deels bebost en deels open landduincomplex met grote niveauverschillen op een kleine oppervlakte. Dit gebied vormt een relict van de in oorsprong talrijke stuifduinen langs de Grote en Kleine Nete.