Parochiekerk Sint-Joris

Straat Mechelseplein
Locatie Mechelseplein 22 (Antwerpen)

Mechelseplein 22, Antwerpen (Antwerpen)

In de 13de eeuw was er op deze plaats reeds sprake van een Sint-Joriskapel, vergroot tot kerk in het tweede kwart van de 14de eeuw, circa 1500 grotendeels herbouwd en in 1799-1800 gesloopt. Met de bouw van de nieuwe kerk werd begonnen eind 1847 naar ontwerp van Léon Pierre Suys, de inwijding greep plaats op 5 september 1853. Voltooid door Heliodore Leclef tussen 1857 en 1874.

Zijportaal van de Sint-Joriskerk

Mechelseplein 22, Schermersstraat zonder nummer, Antwerpen (Antwerpen)

Zijportaal van de Sint-Joriskerk ingeplant tussen de panden Schermersstraat 11 en Mechelseplein 24. Monumentale poort en afsluitmuur in neobarokstijl naar een ontwerp door de architect Albert Arnou uit 1897.

De bescherming omvat de parochiekerk Sint-Joris aan het Mechelseplein.

De Sint-Joriskerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang.