Gemeentehuis en vredegerecht Zandhoven

Gemeente Zandhoven
Straat Liersebaan
Locatie Liersebaan 12 (Zandhoven)

Gemeentehuis en Vredegerecht van Zandhoven

Liersebaan 12, Zandhoven (Antwerpen)

Dit neoclassicistisch dubbelhuis dateert uit 1844 en fungeerde aanvankelijk als gemeentehuis én vredegerecht.

Het gemeentehuis en vredegerecht van Zandhoven is beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: "Dient te worden beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de historische en artistieke waarde als voorbeeld van een typisch 19de-eeuws gemeentehuis in neoclassicistische stijl van 1844. Bovendien is dit vredegerecht ontstaan uit de vestiging van een hoofdrechtbank van leenmannen waarrond de gemeente Zandhoven is gegroeid."

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000782, Liersebaan 12 : gemeentehuis en vredegerecht (S.N., 1993)

Waarden

Het gemeentehuis en vredegerecht is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: