Waterpoort

Geografisch pakket Antwerpen

Beschrijving

De bescherming omvat de voormalige stadspoort Waterpoort, ook gekend als Porta Regia, Coninckxpoort of de Wandelende Poort.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde van de Waterpoort op de Gillisplaats als volgt werd gemotiveerd: "Enige nog bewaarde stadspoort, opgericht in de 17de eeuw (1624) nabij de Schelde. Later gedemonteerd en verplaatst. Belangrijke getuige van de militaire vestingswerken van de stad Antwerpen; stijlzuivere uitdrukking van de monumentale vroeg-barok."

• Archief Onroerend Erfgoed Antwerpen, DA000661, Monumenten, advies KCML (1985).

De Waterpoort is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

De Waterpoort

Gillisplaats (Antwerpen)
De Waterpoort, ook "Porta Regia" of "Coninckxpoort" genoemd, werd opgericht in 1624 als een soort ereboog voor Filips IV van Spanje, zie opschrift aan de westzijde en als stadspoort, zie inscriptie aan de oostzijde.