Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kasteel Hof van Liere: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Hoeven, kastelen, woonhuizen, gemeentehuis, vredegerecht en hun omgeving

Beschrijving

Van het kasteeldomein van het Hof van Liere is het gebied tussen de dubbele omgrachting beschermd als dorpsgezicht. Dit gebied omvat de dubbele omgrachting zelf, de bijgebouwen en de toegangsdreef tot het kasteel.

Het beschermingsbesluit motiveert de bescherming als volgt: "als oorspronkelijk feodale waterburcht met dubbele omgrachting en statige toegangsdreef."

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000782, Hofeinde 3 : Hof Van Liere (dubbele omgrachting, bijgebouwen en toegangsdreef) (S.N., 1993)

Waarden

De dubbele omgrachting, de bijgebouwen en de toegangsdreef van het Hof van Liere zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Kasteel Hof van Liere

Hofeinde 2-3 (Zandhoven)
Dubbel omgracht kasteel gelegen in prachtig domein met onder meer statige beukendreef, verbouwd en gerestaureerd door J.J. Meyers in het eerste kwart van de 19de eeuw.