Hof van Riemen met toegangspoort en brug

Beschermd monument van 09-07-1976 tot heden

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Heist-op-den-Berg
Deelgemeente Heist-op-den-Berg
Straat Orshagenstraat
Locatie Orshagenstraat 11, Orshagenstraat 9 (Heist-op-den-Berg)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/12014/105.1
  • OA001259

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Hof van Riemen

Orshagenstraat 11, Heist-op-den-Berg (Antwerpen)

Het Hof van Riemen is een omgracht ensemble met een beukendreef als overblijfsel van de verbindingsweg tussen het hof en de dorpskern. Het was oorspronkelijk een middeleeuws leengoed.

Beschrijving

Het Hof van Riemen bestaat uit een hoofdgebouw van twee, tegen elkaar aanleunende parallelle vleugels en is samen met de toegangspoort en de brug over de gracht beschermd.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: "Gebouw voor het eerst vermeld in 1468. Huidige toestand is resultaat van verschillende verbouwingen. Op een tekening van 1738 komt het gebouw voor zonder zijn huidige aanbouw. Deze aanbouw dateert van de tweede helft van de 18de eeuw. De aanbouw onderging nog een wijziging in 1937. Hij kreeg dan een zadeldak. Het goed is omwaterd en toegankelijk langs een brug met poort. Brug en poort dateren waarschijnlijk nog van de 15de eeuw. Inwendig is het gebouw merkwaardig omwille van het stucwerk der zolderingen."

  • Archief Onroerend Erfgoed Antwerpen, DA000396, Heist-op-den-Berg: Hof van Riemen, Beschermingsdossier (F. Brenders, 1976).

Waarden

Het Hof van Riemen met toegangspoort en brug is beschermd als monument omwille van het algemeen belang.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.