Hoeve De Teghelrie

Beschrijving

Vaartstraat nr. 5. Hoeve "De Teghelrie", voormalig eigendom van het Brugse Sint-Janshospitaal, gekenmerkt door monumentale bergschuur (Ontwerp van Lijst sinds 12/05/2003). Historiek. De benaming van de hoeve verwijst naar een middeleeuwse steenbakkerij van Sint-Jan op deze site. Deze "teghelrie" lag binnen hun uitgestrekt domein "Schoeringe" langs de westzijde van de Blankenbergse Vaart, zodat

Hoeve De Teghelrie

Vaartstraat 5 (Zuienkerke)
Hoeve voormalig eigendom van het Brugse Sint-Janshospitaal en voor eerst vermeld in 1629-1630. Op de Ferrariskaart 1770-1778 wordt de hoeve aangeduid met drie losse bestanddelen, bergschuur, boerenwoning en stal op een rechthoekig, deels omgracht erf met bomen en drinkput. De boerenwoning is het volume met de oudste kern wellicht 17de-eeuws, onder zadeldak met Vlaamse pannen. De stallen zijn 18de-eeuws.en een begin-19de-eeuwse bakstenen kalverenstal onder half schilddak. Het bakhuis met varkensstallen is eveneens begin-19de-eeuws. De monumentale bergschuur met een inscriptie in een balk van 1735 is op rechthoekige plattegrond, driebeukig en afgedekt met een schilddak, met inrijpoorten voorzien van een reketdeurtje. Verder nog de doorrit, de dorsvloer, de koestal en een overwelfde kelder.