Architectenwoning Emiel Van Averbeke

Straat Cobdenstraat
Locatie Cobdenstraat 24 (Antwerpen)

Cobdenstraat 24, Antwerpen (Antwerpen)

Eerste eigen woning van Emiel Van Averbeke, opgetrokken naar een ontwerp uit 1907. De architect, gehuwd met Florence Tondeur, betrok dit bescheiden burgerhuis tot de bouw van zijn tweede architectenwoning aan de Karel De Preterlei te Borgerhout in 1921.

De bescherming omvat de architectenwoning in art nouveau van Emiel Van Harelbeke.

Cobdenstraat 24 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische en architecturale waarde: : als eigen woning uit 1907 naar ontwerp van architect Emiel Van Averbeke, die mede in zijn latere functie als stadsarchitect een belangrijke rol gespeeld heeft voor de ontwikkeling van de moderne architectuur in Antwerpen.