Bedevaartsoord Klein Scherpenheuvel

Klein Scherpenheuvel, Krijserskapel, Sint-Jan-Baptistkerk en pastorie

Het volkse bedevaartsoord "Klein Scherpenheuvel" is beschermd.

Het beschermingsdossier evalueert de bescherming als volgt: naast parochiekerken zijn er in Zuiderkempen talrijke kapellen of bidplaatsen die getuigen van de vroegere verbondenheid van het "volk" met de religie; vooral de verering van Onze-Lieve-Vrouw is er algemeen verspreid. De oprichting van een kapel door een familie, een buurt, een burgerlijke of kerkelijke instelling of in casu één persoon, met name de toenmalige onderpastoor Druyts naar aanleiding van het 250-jarig bestaan van de parochie, is van oudsher een uiting van deze intense volksdevotie. Door een miraculeuze genezing kende de kapel een enorme volkstoeloop en werd ze geleidelijk uitgebreid met onder meer een kruisweg en rozenkranskapellen. Tot op heden mag dit volkse bedevaartsoord rekenen op een ruime belangstelling.

Bibliografie

• Beschermingsdossier DA002164, Heist-op-den-Berg (Wiekevorst): vier monumenten (H. Kennes, 1998, digitaal dossier).

Klein Scherpenheuvel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

volkskundige waarde

Dit bedevaartsoord groeide rondom een kapel van 1842, een imitatie op kleine schaal van de basiliek van Scherpenheuvel.
De kruiswegstaties dateren van 1903, de rozenkranskapellen en de lindendreef van 1926-1927.

Kapellekensdreef (Heist-op-den-Berg)
Volks bedevaartsoord opgericht in 1842 door toedoen van de onderpastoor Druyts, naar aanleiding van het 200-jarig bestaan van de parochie.