Sint-Lievenscollege: schoolgebouw van 1929-1932

Beschermd monument van 03-04-1995 tot heden

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Kasteelpleinstraat
Locatie Kasteelpleinstraat 17-31 (Antwerpen)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/11002/933.1
  • OA002741

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Sint-Lievenscollege

Kasteelpleinstraat 17-31, Antwerpen (Antwerpen)

De school werd rond 1929 ontworpen in een late art-decostijl door de bouwmeesters Jef Huygh, Jan Smits en Flor Van Reeth. Voor de gevelafwerking waren beeldhouwers Jan Poels en Rik Sauter bepalend. De kapel is een ontwerp van Flor Van Reeth, Eugeen Yoors en Rie Haan.

Beschrijving

De bescherming omvat de oorspronkelijke delen van het schoolcomplex Sint-Lievenscollege, gebouwd en verbouwd in 1929-1932 naar ontwerp van bouwmeesters Jef Huygh, Jan Smits en Flor Van Reeth.

Waarden

Sint-Lievenscollege, de oorspronkelijke delen van het schoolcomplex, gebouwd en verbouwd in 1929-1932 n.o.v. J. Huygh, J. Smits en F. Van Reeth is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische en architecturale waarde: : als modern schoolgebouw opgericht naar ontwerpen van leden van de kunstkring 'De Pelgrim' , J. Huygh, J. Smits, F. Van Reeth, E. Yoors, A. Pools en R. Sauter en als het eerste Vlaamse College, dat werd gerealiseerd dankzij het mecenaat van Lieven Gevaert.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.