Kasteel Bleyckhof

Kasteel Bleeckhof, schuur van Runcvoorthoeve met omgeving en brouwerij Den Bol

Het kasteel Bleyckhof is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de bescherming als volgt werd gemotiveerd: “Het kasteel Bleeckhof is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de historische en artistieke waarde. Gelegen in het reeds beschermde landschap Schijnvallei is dit gebouw een merkwaardig indrustrieel-archeologisch litteken. Het betreft een linnenblekerij uit het midden van de 18de eeuw, namelijk circa 1750, die niettegenstaande recente aanpassingen (namelijk ontpleisteren, aanbrengen nieuwe muuropeningen in zijgevels en erker aan zuidgevel) zijn 18de-eeuws uitzicht behield.”

Bibliografie

• Archief Onroerend Erfgoed Antwerpen, DA000542, Monumenten en dorpsgezichten te Oelegem, advies KCML (s.d.).

Het kasteel Bleeckhof is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Linnenblekerij Bleyckhof

Schildesteenweg 92-94 (Ranst)
Voormalige linnenblekerij van 1748, met rechthoekig kasteel en L-vormige aanhorigheden binnen rechthoekige omgrachting.