Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Ommuurde kloostertuin en aanpalende schoolvleugels

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Hollands College

Beschrijving

De ommuurde kloostertuin achter het voormalig Hollands College, en de twee aanpalende 19de-eeuwse schoolvleugels van het Paridaensinstituut, zijn beschermd als stadsgezicht.

Waarden

De ommuurde kloostertuin en de twee aangrenzende 19de-eeuwse schoolvleugels zijn beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

de kloostertuin - en grasveld met randbeplanting waaronder een buxusboom en treures - als embryonaal relict van een klassieke typologie die teruggaat op de uitgestrekte stadstuin van het Hollands College; de twee, neoclassicistisch geïnspireerde, schoolvleugels (circa 1840 en 1873) die, samen met de vleugel uit 1835 een met baksteen betegelde speelplaats belijnen, als voorbeeld van een 19de-eeuwse schoolconcept en -architectuur en verwijzend naar de beginfase van de structurele uitbouw van het Paridaensinstituut.

Hollands College en Paridaensinstituut

Janseniusstraat 2, Pater Damiaanplein 9 (Leuven)
Qua concept vertoont het 18de-eeuws college de karakteriserende vierkantstructuur, gevormd door het anderhalve bouwlaag hoge poortgebouw met aansluitende straatmuur en, rondom het gekasseide binnenplein, de drie U-vormig opgestelde verblijfsvleugels.