Kapel Moeder van Smarten

Beschrijving

De bescherming omvat de kapel Moeder van Smarten met het driehoekig perceel waarop ze gelegen is op de grens tussen Heist-op-den-Berg en Putte (Beerzel).

Het beschermingsdossier evalueert de bescherming als volgt: traditionele Onze-Lieve-Vrouwkapel van 1862 als getuige van de diepgewortelde mariale devotie in onze gewesten. Eenvoudige baksteenconstructie zonder uitgesproken stijlkenmerken.

• Beschermingsdossier DA002304, Heist-op-den-Berg, Putte: Kapel Moeder van Smarten (R. Steyaert, 2001, digitaal dossier).

Waarden

De Kapel Moeder van Smarten is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

volkskundige waarde

De kapel werd gebouwd in 1862 als uiting van de intense mariale devotie en getuigt van de hechte verbondenheid van de vroegere maatschappij met het religieuze leven.

Liersesteenweg (Heist-op-den-Berg), Aarschotbaan (Putte)
Traditionele Onze-Lieve-Vrouwekapel van 1862 als getuige van de diepgewortelde mariale devotie in onze gewesten. Eenvoudige baksteenconstructie zonder uitgesproken stijlkenmerken.