Klooster zusters van liefde en Vrije basisschool

Beschrijving

Klooster der zusters van liefde en Vrije basisschool. In oorsprong caritatieve instelling gesticht in 1756 en gevestigd in "De Caserne" aan de zuidkant van de Hoogstraat. Onder impuls van pastoor Valcke, leider en bezieler van de stichting, verhuisde de kloostergemeenschap kort daarop naar een degelijker onderkomen in de Kloosterstraat.

Is de omvattende vaststelling van

Kloosterstraat 1-3 (Roeselare)
Klooster der zusters van liefde en Vrije basisschool, in oorsprong caritatieve instelling gesticht in 1756. De oude kloostergebouwen werden grotendeels afgebroken vanaf 1902 en vervangen door een nieuwbouw. In 1923 herstel en wederopbouw van de klassenvleugel en klooster, naar ontwerp van architect G. Verstraete. Bakstenen gebouwen van twee bouwlagen onder zadeldak, met op de hoek met de Rumbeeksesteenweg schoolvleugel van zes en dertien venstertraveeën, en aansluitend kloostervleugel, waarvan nu nog elf traveeën bewaard zijn.