Herberg Sint-Maarten

Dorp 8 (Zedelgem)
Opgetrokken tussen 1866 en 1875 als herberg "Het Gemeentehuis" door Albert Lippens, herbergier van "De Zwaan". De nieuwe herberg heeft op de begane grond een overbouwde inrijpoort en een gelagzaal, op de verdieping een ruime kamer dienst doend als gemeentebureel en raadszaal. Halfvrijstaande en verankerde, bruine baksteenbouw onder zadeldak (gesmoorde, Vlaamse pannen). Brede witbeschilderde gevel van zeven traveeën, onder andere met poort boven een grijze, bepleisterde plint. Rechthoekige muuropeningen met bewaard schrijnwerk, beluikte vensters op de begane grond en T-ramen op de verdieping. Linkerzijgevel met cementbepleistering.