Burgerhuis Den Herdt of De Bot

Gemeente Grimbergen
Straat Kerkplein
Locatie Kerkplein 9 (Grimbergen)

Burgerhuis Den Hert of De Bot

Kerkplein 9, Grimbergen (Vlaams-Brabant)

Diephuis van twee plus zes traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak, nok haaks op de straat, in de geveltop ANNO 1706 gedateerd en vermoedelijk opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl.

Het burgerhuis Den Herdt of De Bot is beschermd als monument.

Huis Den Herdt of De Bot is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde: voormalige herberg in 1706 opgetrokken door François Brion, meier van Grimbergen.
Typisch voorbeeld van een 1706 gedateerd, bak- en kalkzandstenen (nu gecementeerd), twee bouwlagen tellend, laat-barok diephuis afgewerkt met een trapgevel met voluutvormige aanzetten en bekroning.
Het uitzonderingskarakter van dit huistype in de dorpskern, het karakteristieke silhouet in combinatie met de hoekpositie verhogen de intrinsieke waarde.