Hefbrug

Hefbrug op het zeekanaal

De hefbrug over het kanaal Brussel-Schelde is beschermd als monument.

Het inspectieverslag motiveert de bescherming als volgt: "als hoge hefbrug van het portaaltype (portaal geconstrueerd volgens het drie-scharnieren principe) en met een beweegbaar gedeelte in geklonken vakwerk, met inbegrip van de machinekamer met motoren en hulpgroep en van de bedieningskamer met uitrusting".

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000747, Dokter Persoonslaan: hefbrug over zeekanaal Brussel-Schelde, (J. De Schepper, 1992)

Waarden

De hefbrug op het zeekanaal te Willebroek is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Hefbrug over het kanaal

Dokter Persoonslaan (Willebroek)
Hefbrug van geklonken staal, een realisatie van de Willebroekse ijzerconstructiefabriek, plechtig ingehuldigd in 1952. De brug vervangt, ter plaatse van het vroegere sas, de zwaai- of wipbrug, die in de meidagen van 1940 verwoest werd.