Watertoren De Naeyer

Gemeente Willebroek
Straat Fabrieksstraat
Locatie Fabrieksstraat 13 (Willebroek)

Fabrieksgebouwen S.A. Denaeyer N.V.

Fabrieksstraat 13, Mechelsesteenweg 19, Willebroek (Antwerpen)

Op de terreinen van N.V. De Naeyer getuigen de fabrieksgebouwen van de papier- en machineproductie vanaf 1860. De watertoren werd gebruikt voor de watervoorziening van het bedrijf.

Typologiewatertorens
Dateringvóór WO I

Watertoren De Naeyer is beschermd als monument.

Watertoren De Naeyer is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als goed bewaard voorbeeld van een metalen (ijzeren) watertoren met open voet en met kuip van het Intzetype. Gebouwd in 1903 door een metaalconstructiebedrijf dat op zijn vakgebied nationaal en internationaal een niet te ontkennen vermaardheid genoot. Constructiewijze en versiering zijn karakteristiek voor de bouwperiode. De watertoren is tevens een belangrijk baken en beeldbepalend element op deze voor de industriële archeologie belangrijke site (cf. de ophaalbrug, de brouwerij Lamot te Klein Willebroek, de oude sluis naar de Rupel).