Schepenhuis De Sleutel met tuinmuur

Beschermd monument van 17-02-1997 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Grimbergen
Deelgemeente Grimbergen
Straat Kerkplein
Locatie Kerkplein 10 (Grimbergen)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/23025/108.1
  • 4.01/23025/130.1
  • OB001187

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Schepenhuis De Sleutel

Kerkplein 10, Grimbergen (Vlaams-Brabant)

Vrijstaande L-vormige constructie opklimmend tot het begin van de 17de eeuw, vermoedelijk in het derde kwart van de 18de eeuw verhoogd en later aangepast, gesitueerd op een volledig ommuurd terrein.

Beschrijving

Het schepenhuis De Sleutel met inbegrip van de tuinmuur is beschermd als monument.

Waarden

Huis De Sleutel, met inbegrip van de tuinmuur is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde: dit voormalig schepenhuis met herberg vormt een typologisch gaaf bewaard voorbeeld van een complexe woning met hoofd- en bijgebouwen en een volledig ommuurde tuin, dat bovendien door zijn hoekinplanting en karakteristieke getrapte volume een visueel biezonder aantrekkelijk geheel vormt.
Ondanks verbouwingen en aanpassingen is dit twee bouwlagen tellend dubbelhuis met zijn evenwichtige gevelopbouw en licht getoogde openingen, exemplarisch als type van een voorname dorpswoning uit het derde kwart van de 18de eeuw.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.