Cijnshoeve: oude delen

Hoeven, kastelen en molenromp met hun omgeving

De oude delen van de cijnshoeve zijn beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de bescherming als volgt werd gemotiveerd: “De cijnshoeve is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de historische, artistieke en volkskundige waarde. Cijnskamer uit de 16de of 17de eeuw in traditionele bak- en zandsteenstijl met trapgevel en basreliëf boven de ingangsdeur. Enig bewaarde cijnskamer in het arrondissement Antwerpen, die nog verbonden is met het woonstalhuis. Vermoedelijk eertijds cijnshof van de heerlijkheid Quaetveken. Aangebouwd monumentaal woonstalhuis uit de 18de eeuw met origineel volume maar verbouwde gevelopeningen. De combinatie van de cijnskamer, met een stedelijk architecturaal karakter, en het functioneel woonstalhuis vormt een belangrijk historisch en artistiek gegeven.”

Bibliografie

• Archief Onroerend Erfgoed Antwerpen, DA000730, Diverse monumenten en dorpsgezichten te Ranst, advies KCML (1992).

Waarden

De oude delen van de cijnshoeve zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

volkskundige waarde

Cijnshoeve

Herentalsebaan 155 (Ranst)
Monumentaal woonstalhuis uit de 18de eeuw met cijnskamer uit 16de of 17de eeuw, achteruit gelegen midden afgepaalde weiden.