Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden
Domein d'Ursel, kasteelpark en omgeving van paviljoen De Notelaer
definitieve beschermingsbesluiten: 15-05-2000 ID: 3568
Edmond Vleminckxstraat, Hingenebroekpolderdijk, Kasteeldreef, Kleine Hinckstraat, Koningin Astridlaan, Leopoldstraat, Louis De Baerdemaekerstraat, Notelaerdreef, Victor De Witstraat, Wielstraat, Wolfgang d'Urselstraat, Zijdeweg (Bornem)
Het kasteel van Hingene, in zijn classicistische vorm ontworpen door Giovanni Servandoni in het derde kwart van de 18de eeuw, vormde eeuwenlang de residentie van de familie d’Ursel.
Edmond Vleminckxstraat 1 (Bornem)
Wintergroene afsluitingshaag bij het kerkhof van Hingen.
Notelaerdreef 8 (Bornem)
In het bos rondom het paviljoen De Notelaar staat langs een pad een opgaande Amerikaanse eik. De boom valt op door zijn omvang en is beeldbepalend.
Notelaerdreef 8 (Bornem)
In het park rondom het paviljoen De Notelaer staat op de oever van een sloot een indrukwekkende opgaande Canadapopulier.
Edmond Vleminckxstraat, Louis De Baerdemaekerstraat (Bornem)
Het kasteeldomein d’Ursel is aan de noord- en westzijde afgeboord door een dreef, lijnaanplantingen die de Edmond Vleminckxstraat en de Louis De Baerdemaekerstraat begeleiden. Het is een dreef die op traditionele wijze aangeplant is met opgaande zomereiken en die alvast in de zomer een lommerrijke passage garandeerde.
Notelaerdreef 8 (Bornem)
In een bos ten oosten van het centrale grasveld bij het paviljoen De Notelaer staat een opgaande gewone haagbeuk. De opgaande boom is mooi uitgegroeid en heeft een stamomtrek van 216 cm.
Notelaerdreef 8 (Bornem)
In het park rondom het paviljoen De Notelaer staat langs een pad een indrukwekkende plataan. De boom valt op door zijn omvang en vormt samen met een aantal andere opmerkelijke bomen een beeldbepalend element in het park.
Koningin Astridlaan (Bornem)
Kapel van 1888, gelegen op de hoek met Kleine Hinckstraat. Tot de Tweede Wereldoorlog gelegen aan de overkant van de straat 100 meter verder in de richting van Wintam.
Wolfgang d'Urselstraat 7 (Bornem)
Dubbel omgracht kasteel, met in 1981 heraangelegde, omringende Franse tuinen en parkbos ten noorden.
Kasteeldreef (Bornem)
Vanaf het rond punt leidt de Kasteeldreef naar de toegangspoort van het domein van Kasteel d'Ursel. In de dreef werd langs weerszijden een rij jonge Hollandse linden aangeplant. Ter hoogte van de kasteelpoort sluit de lindendreef aan bij twee welkomstlindes die de toegang tot het domein markeren.
Wolfgang d'Urselstraat 3 (Bornem)
Pastorie, eertijds naar verluidt koetsiershuis van het kasteel, mogelijk reeds aangeduid op een gravure uit Flandria Illustrata, Sanderus, 1645. Huidig pand grondig gerenoveerd en aangepast.
Victor De Witstraat (Bornem)
Vanaf de Victor De Witstraat merken we aan de overkant van de vijver een bochtige vijverrand die als park is aangelegd. Het bomenbestand bestaat er uit Amerikaanse eik, witte paardenkastanje, zomereik, gewone beuk, tamme kastanje, zwarte den, ratelpopulier, zwarte els, treurwilg en berk. De boom die hier in het bijzonder opvalt is een mooi ontwikkelde moerascipres die in de rand van de vijver is aangeplant, een standplaats die zijn natuurlijke biotoop benadert.
Wolfgang d'Urselstraat 5 (Bornem)
Paardenstalling van het kasteel, gebouwd in 1804 door Charles Jozef d'Ursel en zijn moeder.
Wolfgang d'Urselstraat 1 (Bornem)
Neogotische kruisbasiliek met gotisch koor en romaans toren, met een deels omringend kerkhof ten oosten en vóór de kerk stenen Heilig Hartbeeld, gesigneerd C. Van De Capelle, van 1928.
Notelaerdreef 8 (Bornem)
Paviljoen of belvedère met herberg en woning voor de schippersfamilie op de beneden- en tussenverdieping. Gelegen tegen de Scheldedijk en opgetrokken in 1791-1794 naar ontwerp van de Franse hofarchitect Ch. De Wailly.
Notelaerdreef 8 (Bornem)
Langs het wandelpad in het park bij het paviljoen van De Notelaar staat een rode bastaardpaardenkastanje. De opgaande boom is mooi uitgegroeid en vormt een blikvanger voor wandelaars in het park.
Wolfgang d'Urselstraat 9 (Bornem)
Atelier van hertogin Joseph d'Ursel-de Mun en haar dochter Henriette.
Notelaerdreef 8 (Bornem)
In het park rondom het paviljoen De Notelaar staat langs een pad een indrukwekkende opgaande beuk. De boom valt op door zijn omvang en vormt samen met enkele gelijkaardige exemplaren een beeldbepalend element in het park.
Kasteeldreef (Bornem)
Op het einde van de Kasteeldreef, op het kruispunt met de Wolfgang d'Urselstraat staat op beide straathoeken een opgaande zomerlinde. Deze linden markeren de toegangspoort tot het Kasteeldomein d'Ursel.
Notelaerdreef 8 (Bornem)
Langs het wandelpad in het park bij het paviljoen van De Notelaar staan niet ver van elkaar twee witte paardenkastanjes. De opgaande bomen zijn mooi uitgegroeid met stamomtrekken van 280 en 302 cm en vormen blikvangers voor wandelaars in het park.
Notelaerdreef 8 (Bornem)
Langs het wandelpad in het park bij het paviljoen van De Notelaar staan niet ver van elkaar 3 zilveresdoorns. De opgaande bomen zijn mooi uitgegroeid en vormen blikvangers voor wandelaars in het park.
Notelaerdreef 8 (Bornem)
Langs het wandelpad in het park bij het paviljoen van De Notelaar staan niet ver van elkaar 2 zilverlindes met stamomtrekken van 233 en 247 cm. De opgaande bomen zijn mooi uitgegroeid en vormen blikvangers voor wandelaars in het park.
Notelaerdreef 8 (Bornem)
Langs het wandelpad in het park bij het paviljoen van De Notelaar staat een indrukwekkende zomereik. De opgaande boom is mooi uitgegroeid en vormt een blikvanger voor wandelaars in het park.
Bornem, Hingene (Bornem)
Het gebied is een gaaf bewaard polderlandschap langs de Schelde dat langs de zuidrand wordt geflankeerd door een waardevol kasteeldomein. Het domein d’Ursel werd reeds in 1120 vermeld als omwalde hoeve, het huidige kasteel gaat terug tot de periode 1756-1769 toen een adelijke zommerresidentie werd gebouwd als vervanging van een 16de-17de eeuws gebouw. Het kasteelpark evolueerde van een economisch-agrarisch domein in de 16de eeuw naar een reainaissancetuin in de 17de eeuw, tot een landschappelijke tuin die in 1883 werd aangelegd naar ontwerp van Keilig. Binnen het gebied ligt verder het landelijke gehucht Buitenland bekend om de teelt van wijmen en is verder een complex van bossen en polders. Plaatselijke komt een hoge dichtheid aan perceelsbeplantingen voor. De perceelsstructuur en het dijken- en wegenpatroon van dit landschap is historisch stabiel.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Domein d'Ursel [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/5849 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.