Teksten van Woning De Zevensterre

https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/585

Woning De Zevensterre_versie 2_20160126 ()

De woning De Zevensterre is beschermd als monument.


Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Woning De Zevensterre [online], https://id.erfgoed.net/teksten/185116 (geraadpleegd op ).


Woning De Zevensterre_versie 1_20130812 ()

Dubbelhuis 'De Zevensterre', reeds vermeld in 1550 en aangepast in 1750, met neotraditionele winkelpui uit 1947.

Historiek

Het dubbelhuis genaamd 'De (Oude) Zevensterre' wordt reeds vermeld in 1550 als woning van de meier van Grimbergen en werd circa 1750 aangepast door de toenmalige eigenaar Gilis de Keyser. Van 1873 tot 1915 maakte het deel uit van de meisjesschool onder leiding van de zusters van Strombeek die circa 1880 in de tuin en uitgevend op het Schuttershof een bijkomend schoolgebouw optrokken (Schuttershof 3-5). In 1947 werd een neotraditionele winkelpui ingebracht naar ontwerp van A. Van Hellemont (Grimbergen), ter vervanging van een korfboogpoort en venster. Momenteel is het dubbelhuis opgesplitst in twee eigendommen.

Beschrijving

Het dubbelhuis is op het moment van bescherming (2013) een woon- en handelspand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder natuurleien zadeldak. Het is een verzorgde verankerde kalkzandstenen lijstgevel opgebouwd uit regelmatig gekapte lokale kalkzandsteen van circa 1750 met oorspronkelijk beluikte kruisvensters met behouden negblokomlijstingen en op de bovenverdieping ook de tweeledige latei. De eerste twee traveeën worden ingenomen door een neotraditionele winkelpui van 1947. De keldervenster zijn betralied. De muuropeningen hebben houten schrijnwerk. De centrale rondboogdeur is gevat in kwartbol geprofileerde rechtstanden op neuten, imposten, sluitsteen en druiplijstje. Boven de origineel opgeklampte deur met judas en houten tussendorpel is een glas-in-lood venster aanwezig dat wordt beschermd door een metalen, waaiervormig bovenlicht. Hierin zijn de letters 'G' en 'D' en een sterk verweerde arend verwerkt die verwijzen naar de toenmalige eigenaar Gilis De Keyser. Rechts naast de deur een moosgat. De gevel wordt bekroond door een houten kroonlijst op klossen. De bakstenen zijgevels hebben vlechtingen en schouderstukken. De gewitte bakstenen achtergevel met hoekkettingen bezit een voormalig kloostervenster, de overige openingen werden aangepast. Het oorspronkelijk dakspant bleef behouden.

Bibliografie

  • Gemeentearchief Grimbergen: BA/11/47.
  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Grimbergen: 1880/17.
  • COSYN A. 1909: Grimbergen, notice descriptive, Brussel.
  • WAUTERS A. 1851: Histoire des environs de Bruxelles, Brussel.
  • WILMET L. s.d.: Un joyau national. Grimbergen, s. l.
  • DELESTRE J.B. 1987: Uit het verleden van Grimbergen 2, 46-47.
  • VAN HEUSDEN M. 1946: La région nord de Bruxelles. Les caractères naturels et spirituels. Le paysage, Brussel, 58, 62.

Waarden

Huizen De Zevensterre is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde: op de neotraditionele pui na, gaaf bewaard voorbeeld van een circa 1700 te dateren twee bouwlagen tellend dubbelhuis, in kalkzandsteen met symmetrische en evenwichtige gevelcompositie met sporen van oorspronkelijke kruisvensters met houten tussendorpel en metalen waaier.
Typerend voor deze rondboogdeur met sluitsteen, imposten en druiplijst is de omlijsting met niet uitspringende negblokken die aldus een rechte band vormen én de waaier met arendmotief en initialen G-D verwijzend naar een vroegere eigenaar.


Bron: Beschermingsdossier DB002041, Woning De Zevensterre (digitaal dossier)
Auteurs:  Paesmans, Greta
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Woning De Zevensterre [online], https://id.erfgoed.net/teksten/148158 (geraadpleegd op ).